Д-р Ангел Кунчев: В следващите дни е възможно в Южна България, във Видинско и в Габровско да бъде обявена грипна епидемия

Д-р Ангел Кунчев: В следващите дни е възможно в Южна България, във Видинско и в Габровско да бъде обявена грипна епидемия

В следващите дни е възможно в Южна България, както и във Видинско и в Габровско да бъде обявена грипна епидемия. Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, цитиран от Фокус. Той уточни, че при настоящата грипна епидемия няма толкова висок брой на болните, но тя протича по-бавно в сравнение с предишни години. Д-р Кунчев добави, че основният грипен щам, разпространен у нас, е „Калифорния“.

„Преди всичко това е познатият ни H1N1 – „Калифорния“, с който си имаме работа още от 2009-2010 година, когато знаете имаше пандемична ситуация. Много се надявахме, че след като e циркулирал няколко години, той няма да има силите отново да предизвика епидемия, но ето, че ни опроверга. Пак на него се дължат над 80-90% от случаите. Според данните от Центъра за заразни и паразитни болести за миналата седмица при изследвани близо 150 проби 29 от тях са положителни за „Калифорния“ , само 2 проби – за „Швейцария“ и 4 – за грипни вируси от тип Б. Тази картина я наблюдаваме и в другите страни от Западна Европа. Тази година основно епидемията се дължи на „Калифорния““, каза още д-р Кунчев.

Той уточни, че този щам има особености, които са познати на специалистите – това е насочеността към предимно към по-младата възраст. „Той не е толкова опасен за възрастните хора и сега виждаме, че заболеваемостта сред тях е на 3-то, 4-то място. Най-засегнати са децата и активната възраст между 15 и 30 години“, каза още главният държавният здравен инспектор. Д-р Ангел Кунчев допълни, че особено при децата е важно да има специфично лечение и постоянно лекарско наблюдение, защото при по-сериозно протичане на заболяването могат да се развият пневмония, менингит и енцефалит. Препаратите, които се взимат без лекарско предписание, не лекуват вируса, а само облекчават симптомите, антивирусните препарати са налице по регионите, каза още д-р Кунчев. 

Източник: Пик

Коментари

коментара