В Девин дават 3000 за бебе

В Девин дават 3000 за бебе

Девин е на път да стане първата българска община, която ще дава 3000 лева за бебе. До момента рекордьор е Созопол, където дават по 2 бона на новородено. Предложението за финансовата инжекция бе направено от кмета на Девин Красимир Даскалов. Целта е да се стимулира раждаемостта в родопската община. Дано само да не е избирателен трик, коментират местните. Даскалов наследи на кметския стол Цветалин Пенков, който бе принуден да се откаже от балотаж. През 2015 година в Девин са се родили 46 бебета, а в бюджета вече са заложени 25 000 лв. Ако новородените са повече тогава бюджетът ще се актуализира, обещава градоначалникът.

Обещаните по 3000 лв. на новородено вече са одобрени на общинска сесия. Сега трябва да бъдат включени във вътрешния правилник на общината. Той е готов и предстои обществено обсъждане, обясниха пред BIG5.BG от община Девин. Парите не се дават на куп. Родителите получават 1000 лв. при раждането, още 1000 при тръгване на детска градина и последните 1000 са, когато стане първокласник, обясниха от кабинета на кмета.

До момента обаче нито едно семейство на бебе, родено през 2016 г., не е получило помощ от 1000 лв. „Още не сме дали тези пари на никого, защото не е приет правилникът. Когато това стане, родените през януари и февруари на 2016 г. ще получат финансовата помощ“, заяви пред BIG5.BG Ваня Арнаудова от общинската администрация в Девин.

Преди 2 години община Панагюрище също реши да стимулира раждаемостта. За близнаци местната управа даваше по 1200 лв., за първо дете 600 лв., а за второ и трето по 400 лв. През септември 2014 г. обаче парите за новородени бяха стопени. Тогава местните съзряха несправедливост, че има ощетени бебетата.

Източник: Пик

Коментари

коментара