Нови разкрития за кървавия обир в Средец: Син на бивш полицай стои зад грабежа, братовчед му пък е мозъкът на операцията! Вижте какво е състоянието на гардовете и апаша

Нови разкрития за кървавия обир в Средец: Син на бивш полицай стои зад грабежа, братовчед му пък е мозъкът на операцията! Вижте какво е състоянието на гардовете и апаша

Син на бивш полицай е организирал обира на инкасото в Средец, при който бе застрелян 20-годишният Христо Борецов. Неговият братовчед Бойко Борецов, който бе заловен, е мозъкът на цялата операция, разкриха запознати с разследването.

Именно Бойко вербувал своя по-малък роднина и го склонил да се включи в нападението. Обяснил му, че сам не може да се справи, но ако са двама, обирът ще мине като детска игра. Бойко имал самочувствието, че може да се справи, защото преди време самият той работел като охрана на инкасо в една от най-големите охранителни фирми. Баща му е бивш полицай, който преди няколко години е излязъл в пенсия. Той работел дълго време в системата на МВР като редови униформен и е потресен от случилото се, разкриха бившите му колеги. 

Криминалистът нямал ни най-малка представа какво е замислил да прави наследникът му. „Ако бащата се беше усъмнил, щеше да направи всичко възможно, за да предотврати този трагичен инцидент“, убедени са бургаските криминалисти.

Колеги на двамата гардове, охранявали инкасото в злополучния понеделник, пък разкриха, че Бойко се е познавал лично с мъжете, които нападнал. „Всички, които работим или някога са работили охрана инкасо, се познаваме. Бойко много добре е познавал колегите, те него – също. Той е знаел кого напада. Нашите охранители обаче не са го разпознали, защото е бил маскиран. Едва когато полицаите са го задържали и са свалили маската му, им станало ясно кой е нападателят. Братовчед му Христо, който бе застрелян, също е работил в охранителна фирма, но не се е занимавал с инкасо“, разказаха служители на фирма „Бургас инк„, чийто автомобил бе нападнат, припомня „Стандарт“. 

Те разкриха още, че двамата гардове са сериозно пострадали и са излезли в дълги болнични. Освен че са в психически стрес от преживяното, мъжете са получили и сериозни физически наранявания. „Когато братовчедите Борецови ги нападат, нашите хора са дали сериозен отпор, започнали са да се бият с тях. Тогава те са извадили газовия пистолет, не са стреляли, но са започнали да ги удрят с оръжието по главите. Докато единият нападател ги налагал с пистолета, другият ги напръскал с газов спрей в очите. Те буквално не са виждали нищо, действали са повече по интуиция. Часове по-късно не можеха да виждат“, разказаха още колеги на нападнатите охранители

Пред разследващи гардът, който е стрелял, разказал, че не се е целил конкретно в никого, а е стрелял напосоки, за да респектира крадците. Мъжът твърди, че спреят така увредил зрението му, че виждал само мъгляви силуети. 20-годишният Христо Борецов е застрелян в автомобила, докато се опитвал да го подпали и да избяга с парите. Според резултатите от аутопсията, в тялото му е попаднал само един куршум, който обаче се оказал фатален. Той е засегнал сърцето му и белия дроб. Въпреки тежката прострелна рана Христо намерил сили да избяга и тичал цели 200 метра преди да падне мъртъв на земята. Издъхнал е от тежка кръвозагуба, се казва в заключението на патоанатомите. Смъртта е настъпила 10-12 минути след прострелването.

Ден след опита за въоръжен грабеж оцелелият Бойко Борецов е привлечен като обвиняем за тежкото престъпление. Според прокуратурата планираният грабеж е в особено големи размери и за това престъпление наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Освен това съдът може да постанови и конфискация на цялото имущество на Борецов. От прокуратурата обявиха, че ще поискат от съда младежът да остане с постоянна мярка в ареста. От държавното обвинение уточниха, че в нападнатия автомобил е имало 125 000 лева, макар че първоначално се смяташе, че сумата е над 140 000 лева.

Кметът на община Средец обяви, че общината ще награди с парична премия 19-годишния Митко Радков, който помогна при залавянето на Бойко Борецов. Младежът го видял да тича с маска на главата, спънал го и го ударил. Така пресякъл опита му да избяга от местопрестъплението.

От „Бургас инк“ ще отличат двамата охранители, които предотвратиха въоръжения обир. „Ще наградим охранителите. Нашият служител е напълно невинен. Защитил е живота си и парите в инкасо автомобила. Това, че някакъв крадец е дошъл и е мислил, че като изкара оръжие и каже: „Дайте парите!“, те ще му ги хвърлят. Това няма как да стане. За мен той е герой“, каза пред Флагман.БГ Димчо Демирев, шеф на Бургас инк„.

Източник: Пик

Коментари

коментара