Жельо Бойчев: Водени са разговори за закупуване на ЧЕЗ от държавата по време на управлението на БСП (ВИДЕО)

„Трудно може да се намери нещо положително в тази една година. Дори не е нужно да се прави ретроспекция и анализ на това какви бяха обещанията и какво беше реализирано за тази една година, за да се види, че почти нищо не е реализирано”. Това обяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3 по отношение на навършването на една година, откакто третото правителство на ГЕРБ под управлението на Бойко Борисов положи клетва.

„За съжаление резултатът е следният – България продължава да става все по-бедна. Все повече нарастват неравенствата в българското общество. Ако има няколко обективни неща, които могат да говорят за това са: демографските характеристики – за тази една година продължава негативната тенденция по отношение на демографията – всяка година България намалява средно с 40-50 хиляди души. А има държави, които показват, че има държави, които могат да предложат друг тип политика, например Унгария. Друг измерител е чуждите инвестиции. Въпреки хвалбите, статистиката е ясна – през 2017 г. чуждите инвестиции са по-малко, отколкото през 2016-а. Това е статистиката и тя е реална оценка.

С една дума – бедност, растящи неравенства, растящи регионални различия. А това беше друго обещание. Нашата страна е все по-различна по отношение на това в коя точка се намираш. Не само заплатите са различни, а и перспективата”, обяви Бойчев.

„През 2012-а разликата между най-бедните и най-богатите е била 6 пъти. Сега е 8 пъти. Това е показател, който ни отдалечава от европейските стандарти. Това ни приближава по-скоро до африканските стандарти”, каза още социалистът.

Той изтъкна и друго характерно за годината на кабинета „Борисов 3”.

„За сметка на това имахме изобилие от скандали. Нужно ли е да ги изброяваме – като започнеш от строителството на ограда, НДК, Суджукгейт, Хасковогейт, скандалът със Здравната каса и оставката на управителя и като свършиш със скандал с ЧЕЗ. Скандал след скандал. Нестаблиност, която се генерира от правителството”.

Вижте още интервюта и коментари!

БСП иска оставката на правителството, но изглежда, че правителството е стабилно.

„Те нямат проблем с математическата стабилност. Но това не означава, че правителството е стабилно. А и освен БСП, всички останали политически сили са готови да подкрепят различни теми и различни законопроекти.

Ако се замислите – защо година след встъпването в длъжност на правителството се питаме кога ще бъдат следващите предсрочни избори? Това атестат за стабилност ли е?”, попита риторично Бойчев.

„Самото правителство, самата коалиция показват нестабилност. Там всичко още от начало беше сглобено като сделка заради самата власт и затова непрекъснато се генерират скандали. Това не може да бъде успешна формула”, заяви зам.-председателят на парламентарната група „БСП за България”.

Той бе категоричен, че не патриотите са слабото звено в управляващата коалиция, а „големият партньор”, тъй като той има пълен отказ от реформи.

„Това е големият въпрос, това е убийственото. Ако България не излезе от тази спирала, нищо добро не ни чака. Гражданите ни трябва да са наясно, че страната ни може да има друг социално-икономически модел на развитие. Това е големият въпрос, върху който трябва да се съсредоточим, а не върху постоянните скандали”, каза още Жельо Бойчев.

Относно престрелките между президента и управляващите и изказването на Бойко Борисов, че Румен Радев се държи като президент на БСП и ДПС, Жельо Бойчев коментира:

„Познавайки президента последното нещо, което мога да си помисля е, че ще остави някой човек да го употреби. Достатъчно добре се вижда, че има собствено мнение и има характера и волята да го отстоява. Разбирам, че това дразни ГЕРБ, но няма как да си президент на една или втора партия и това се вижда като се постави оценката на президента. Знаме, че това дразни ГЕРБ, но се вижда одобрението. А като говорим за това, ясно се вижда, че социологията показва, че повече хора не одобряват правителството, отколкото го одобряват. А президента го одобряват”.

Относно това каква алтернатива може да предложи БСП.

„Това е голямото предизвикателство пред нас. Виждате, че политическият дебат е на много примитивно ниво. Забелязват се много негативни тенденции. Като това, че се занимаваме с много теми, които не са дневен ред и да си измисляме несъществуващи проблеми, като например да излизаме от НАТО”, каза още Бойчев.

Дали депутатските заплати и ваканции са популизъм.

„Точно това е пример – фокусираме се върху заплатите, а не върху други предложения, които сме направили – в здравеопазването, в икономиката… Това ми се иска да променим, да си дадем сметка, че такъв тип безсмислени дебати няма да доведат до нищо добро. Конкретно за заплатите става въпрос какъв пример се дава в политиката”.

Жельо Бойчев все пак изрази надежда, че европредседателството на България ще бъде положително оценено след неговия край и изтъкна и подкрепата на БСП.

На въпрос дали БСП ще внесе нов вот на недоверие Жельо Бойчев отговори:

„Правителството дава непрекъснато основание за вот на недоверие, но това предстои да бъде обсъждано.

Имаше провалена политика в здравеопазването. Какво е това, което има в Сектор „Сигурност”. Протести на всички служители, бягство от затвора и хора, които минават без контрол на летището. Това правителство не блести с политика и сектор, в който може да покаже реален резултат”.

Относно стартиралата борба с корупцията Бойчев изрази умереност.

„Там е по-добре да се концентрираме върху резултатите. За да не се получат разминавания спрямо очакванията. Така че аз съм по-предпазлив в оценката си за това”.

Бойчев е председател на парламентарната комисия за сделката за ЧЕЗ, която удължи работата си.

„Няколко неща лично мен ме смущават. Работата на институциите, но всички институции. За мен е не нормално да искаш отговори на определени въпроси и да не получаваш отговори. Или трябва да сменим модела на страната и тя да не бъде парламентарна република, или няма как да приема това, което в момента се случва. Не мога да приема по никакъв начин, че се отказва информация – защото аз не пиша в качеството си на народен представител, а като председател на комисия. И не може да ми се казва, че това е тайна. Има начини, по които да се предостави тази информация. И това ще е една от констатациите в доклада на комисиите, че не можем да дадем отговор на хората. Ние още не можем да кажем откъде се финансира тази сделка. Защото всички институции се отчитат пред българския парламент и е крайно неуважително той да не получава информация. Комисията трябваше да разсее съмненията около сделката, но отказът от съдействие на институциите, ще е това, което ще продължи да кара хората да си мислят, че в тази корупционна среда в България всичко може да се случи”, коментира Бойчев.

Той опроверга и информацията, че по време на провителството на БСП управлението е бездействало по отношение на желанието за държавно участие в електроразпределението.

„Водил съм разговор с Драгомир Стойнев, който беше тогава министър на енергетиката, и той ми е казвал, че е водил разговори с ЧЕЗ, именно за закупуване на активите на ЧЕЗ. Водени са разговори с ЧЕЗ, но знаете, че мандатът но това правителство бе доста кратък. Но както казва той, „ако имахме възможност да купим ЧЕЗ, щяхме да го купим”. Това е ясно изразена наша воля. В момента, в който някои иска да продаде своите акции, българската държава, когато ние носим отговорност за това, щеше да влезе в ролята да разговаряме за това”, обяви Бойчев.

 

Източник: Канал 3

Коментари

коментара