Извънредно! Изхвърлиха шефката на новините на Нова телевизия

Шефката на „Новини и актуални предавания“ в Нова телевизия Дарина Сарелска напуска медията.

Дарина Сарелска вече не е директор „Новини и актуални предавания“ в Нова Броудкастинг Груп. Силва Зурлева, Член на Борда на Директорите, ще поеме ежедневното оперативно управление на новините и актуалните предавания на телевизията в тясно сътрудничество със съществуващия екип, потвърдиха пред ПИК официално от Нова телевизия.

По-късно от медията разпространиха и изявления на Зурлева и Сарелска.

“Всички ние благодарим на Дарина за усилията, които допринесоха за издигането на Новините на NOVA до сегашната им позиция на несъмнен лидер в ефира. Надяваме се, че Дарина ще успее в бъдещите си проекти. Аз ще продължа да работя с всички членове на екипа на новините и съм уверена, че заедно ще запазим най-високите постижения на медията, както и ще продължим да се развиваме“, коментира Силва Зурлева.

„Гордея се с това, което постигнахме в последните 4 години. Новините на NOVA заеха заслужената си лидерска позиция на пазара. За мен тази промяна е за добро. Надявам се да бъде и за доброто на NOVA и новините, към които оставам привързана. Разчитам, че екипът ще продължи да работи по същите високи професионални принципи и стандарти, както през четирите години, в които бяхме заедно. Благодарна съм за натрупания опит и гледам напред към бъдещи проекти“, допълни Дарина Сарелска.

Иначе истинската причина за предстоящото й уволнение е, че шведските шефове на Нова броудкастинг груп не са доволни от факта, че се е заговорило за налагане на цензура в медията в последно време. А това не кореспондира по никакъв начин с налаганата от Нова тв позиция, че следват правилата на обективната журналистика, научи ПИК от свои източници.

Както е известно, първи за цензура в Нова тв заговори разследващият журналист Васил Иванов, който шумно напусна медията след скандал със Сарелска, която му е спряла няколко репортажа, но без да му дава обяснения. След това Иванов пусна и записи, доказващи, че Сарелска нарежда на него и колегите му от екипа в Нова да не разследват кметове и обществени поръчки.

Стана ясно също, че от ДАНС са засекли нейни телефонни разговори, в които тя издава информация на кмет, разследван от Иванов. След като темата с цензурата в Нова тв се раздуха, настъпиха промени в ръководната структура. Босът Дидие Щосел съсредоточи работата си в дигиталната платформа и интернет сайтовете, а Силва Зурлева стана шапка и пряк началник на Сарелска в „Новини“ и „Актуални предавания“. Третият човек в управата на Нова – Вики Политова, пък продължава да отговаря за рекламата и изпълнява длъжността програмен директор.

Припомняме, че съвсем скоро си пролича как се „обработват“ новините в Нова тв. Става въпрос за гостуването в сутрешния блок на вицепремиера Валери Симеонов, който в края на разговора си с водещите разкри нередности във фирмата на братя Домусчиеви Български морски флот (БМФ). В обедната емисия на Нова тв в същия ден не се спомена нищо за Домусчиеви, което откровено говореше за цензура и то на вицепремиер.

В емисията в 16,00 часа също нямаше нищо за БМФ, като думите на Симеонов се появиха чак в централната емисия в 19,00. Наши източници твърдят, че между 16,00 и 19,00 часа е имало разговор със Сарелска на висок тон защо не е отразено нищо за БМФ в двете емисии по-рано. Всичко това не се е харесало на собствениците на Нова тв и сега те са предприели мерки. След няколко дни преговори все пак Сарелска е приела раздялата „по взаимно съгласие“.

Коментари

коментара