Най-после осъдени! Пернишкият съд осъди на затвор брутални ало измамници, събирали пари от наивни пенсионери

Съд

Съдът в Перник призна за виновни трима души – И. Борисов, Б. Петров и И. Топалов от София, за извършено от тях престъпление. В периода 30 ноември 2014 г. – 10 април 2015 г. тримата подсъдими, в съучастие, са извършили телефонни измами на шестима възрастни хора от Перник, с. Кладница и гр. Сапарева баня. В резултат, те са причинили на пострадалите имотна вреда в размер 18 450 лв.

Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София.

Схемата и в шестте случая била идентична – телефонно обаждане и заблуждаване на възрастните хора, че близките им имат сериозен здравословен проблем, след което се искали различни парични суми.

Жена от Перник е получила обаждане от „доктор“ от „Пирогов“, който съобщил, че „синът й е със счупен крак, много е зле и е на лечение, за което тя трябва да събере пари“. Притеснената майка предала сумата от 540 лв. на „санитар от болницата“.

Другата пострадала била заблудена по телефона, като преправен женски глас, който тя възприела като този на дъщеря си, й казал, че е „със счупен крак и има нужда помощ“. За „спешната операция“ тя дала сумата, с която разполагала – 2000 лв.

По подобен начин била измамена и друга жена, когато на телефона й се обадил женски глас и пищейки помолил за помощ. След това разговорът продължил с „доктор Петров“, който поискал пари за „спешна операция“. Убедена, че плаща за лечение на дъщеря си, жената дала сумата от 10 000 лв. на подсъдимия Петров, който дошъл в апартамента й.

За по-голяма убедителност пострадалата била накарана да диктува серийните номера на банкнотите и да подпише две еднообразни разписки за предадената сума.

„Счупване на крайник на четири места“ и спешна необходимост да се платят 20 000 лв. „за да не бъде отрязан кракът“, фрактури и риск от ампутиране – такива причини изтъквали измамниците, за да въведат възрастните хора в заблуждение и да ги убедят да им предадат всички средства, с които разполагат.

Съдът призна И. Борисов, Б. Петров и И.Топалов за виновни по повдигнатите им обвинения и ги осъди на „Лишаване от свобода“ за срок от по 5 години всеки. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Перник.

Източник: manager.bg

Коментари

коментара