Политолог се изцепи в ефир: Само Миле Китич може да спечели мажоритарния вот в Перник

Отхвърлянето на мажоритарната избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура беше правилно и вече може да се коментира спокойно да се промени системата или към смесена, или към френския вариант, където не се иска абсолютно мнозинство. Това посочиха политолозите Цветанка Андреева и Георги Харизанов пред Би Ти Ви.

Според Харизанов проблемът на така предложения мажоритарен вот се корени във формулировката „абсолютно мнозинство на втори тур”. Той посочи, че това няма как да се получи, освен ако „Миле Китич не се кандидатира в Перник”. Аз съм за мажоритарно гласуване в два тура, но абсолютното мнозинство е проблем, каза той.

Субкултурата на хората със симпатии към Слави Трифонов надделяха. Те искат справедливост, а не познават спецификите на това, за което гласуват. На хората им беше казано, че ще произведат нов качествен елит, че ще има справедливост, но мажоритарната система не е панацея срещу злото в държавата, добави Андреева. Тя посочи още, че показателно за мотивацията за популизма на законопроекта, който преди ден не беше одобрен на първо четене, е смяната на позицията на ДПС.

„Получи се неочаквана подкрепа от „Воля”. Всички знаят, че те нямат политически или пряк интерес да се заложи на мажоритарна система. Но го подкрепи. ДПС показа зъби и не подкрепи закон, който би ги обслужил. Но ДПС има енергия да понесе общественото недоволство. Разиграха се странни неща”, посочи тя.

 Източник: ПИК

Коментари

коментара