Перник получава от Европа близо 100 бона за справяне с мръсния въздух

Благоевград и Перник ще получат общо 191 834 лв. по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ за подобряване на чистотата на въздуха. Договорите за безвъзмездно финансиране бяха подписани днес от министъра на околната среда и водите Нено Димов, зам.-кмета на Благоевград Зорница Кралева-Тончева и кмета на Перник Вяра Церовска.

Двете общини ще разработят програми за намаляване на замърсителите и постигане на утвърдените норми за фини прахови частици, серен диоксид, азотни оксиди и други вредни вещества, информира екоминистерството.

В програма  „Околна среда 2014-2020“ са заделени общо 115 млн. лв. за подобряване на чистотата на въздуха, припомни Нено Димов.

Договорът с Перник е на стойност 93 694 лв. Общината ще трябва да вземе мерки срещу някои от най-опасните замърсители – ФПЧ, полиароматни въглеводороди и серен диоксид.

До момента по процедурата  за актуализация на общинските програми срещу мръсния въздух са сключени 10 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с общините Пловдив, Асеновград, Враца, Гълъбово, Димитровград, Монтана, Несебър, Шумен, Благоевград и Перник. Общият размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ е 1,2 млн. лева.

Припомняме, че през април Съдът на ЕС се произнесе срещу България по делото, заведено от Европейската комисия за неизпълнение на задълженията, които страната има по Директивата за качеството на атмосферния въздух.

По показател ФПЧ въздухът в България е с най-лоши качества в целия Европейския съюз, показват данни на Европейската агенция за околна среда.

Източник: Investitor.bg

Изпратете бърза новина до zaPernik.com от тук

Коментари

коментара