Кметът на Перник Вяра Церовска: Десет години са рязали транспортната схема на Перник като баница! Спирам тази практика и правя за първи път конкурс за екологични автобуси с климатици за перничани

По повод обявеното шествие-протест от част от транспортните фирми в Перник за този петък, кмета на Перник Вяра Церовска направи обръщение към гражданите.

Уважаеми перничани, в Община Перник пристигна писмо за предстоящ протест на част от превозваческите фирми на Перник, в момент, когато общинската администрация обяви да направи конкурс за нов, по-качествен и по-екологичен транспорт в Перник. Това надигна недоволството в някои от досегашните превозвачи, които получаваха линии, чрез временни едногодишни договори, без конкурс. Тази порочна практика е била над 10 години в Перник, на което ще сложа край!

От десетилетие перничани чакат нов обществен транспорт. На никой не му е приятно да се вози в опасни, студени и стари автобуси. Преди да дойда на този пост обещах, че обновяването на транспорта в Перник ще бъде един от приоритетите ми. За мен това не е било само обещание, а кауза.

През тази година Община Перник ще направи за първи път от десетилетие конкурс за обществен превоз в Перник.  Досега са се подписвали  временни едногодишни договори, без конкурс, без конкуренция, без качество. На принципа мой човек – твой човек, транспортната схема на Перник се е разрязвала като баница, а перничани бяха недоволни от услугата. Това не може да продължава вечно. Община Перник ще организира обществена поръчка, която ще бъде обявена до два месеца през настоящата  2017г.

Ще използвам протеста на част от превозваческите фирми, за да обявя на висок глас на перничани и да ме чуят още повече хора: Битката е да има ли нови автобуси, качество и транспортен ред или да си продължи старият хаос и липса на качество.

Аз знам, че хората на Перник искат промяна! Знам, че промяната ще е тежка! Всяка реформа изисква усилия, но Перник се нуждае от смели реформи!

Отказвам да подписвам продължаващи временни договори, които в практиката се оказват вечни, без провеждането на конкурс за транспорта в Перник, защото това не води до добро качество на услугата, а перничани – потребителите на транспортната услуга не са доволни.

Сигурна съм, че перничани ще подкрепят усилията на администрацията да обнови транспортния облик на града ни и знам, че поставени в конкуренция, чрез конкурс, транспортните фирми ще предложат по-доброто за перничани.

Утре, когато в Перник хората се возят в по-сигурни, по-качествени, по-топли и екологични автобуси,  ще усетят разликата и ще видят, че усилията са си стрували.
Благодаря Ви!
Перник се нуждае от рестарт!
Вяра Церовска

Коментари

коментара

18 Коментари на Кметът на Перник Вяра Церовска: Десет години са рязали транспортната схема на Перник като баница! Спирам тази практика и правя за първи път конкурс за екологични автобуси с климатици за перничани

 1. Да перничани искаме промяна,а тя се изразява в това, че трябва да се махате докато е време, че на народа вече му кипна от вас и вашите празни обещания. Прав е човекът по горе, че ако си хуманен лекар ще работиш по професията, но явно нямаш хуманност, а притежаваш алчност за власт и пари.До кога ще чакаме да оправиш транспорта, но тебе те возят и не пътуваш със разпадналия се и студен транспорт, нито ходиш пеша по непочистените пътища и тротоари.

  • а тебе кой те е упълномощил да говориш от множествено число?
   и аз пътувам. и ми е все тая кой взима парите, стига да ми е удобно и топло през зимата и хладно през лятото. сегашните бараки харесват ли ти? защото те са точно на тая дето ще протестира…
   май ти харесва! ама си един…

 2. Ще ядът дървото всички.Ще се яви мощна фирма ще закупят нови автобуси Евро 4 или 5 и ще седнат на оседлан кон.Гражданите ще са доволни,кметския екип също.Който е теглил кредити и е купувал трошляци ще ги кара за скрап в „Стомана“.

 3. ако искаме нещо да се промени, трябва да дадем възможност да се започне! това, което е досега е нетърпимо. протестират, защото не могат да предложат качествен превоз, а и не искат да си „харчат“ парите за нови и хубави автобуси. само парите в джобовете им имат значение за тях. удобствата на тези, които плащат за смрадливите бусчета са без значение, все едно техните пари идват даром…

 4. Г-жа Церовска спомня ли си какво ни обещаваше в началото на 2016 – 5милиона лева за нови тролеи,а то какво стана-ликвидира тролеите !!!!!!!!!!!!!

 5. Транспорта не е хапка за всеки .Кмениата , ако е голяма професиоалиска нямаше да остави хуминатарната професия лекар и да стане кмет.Навремето от лекарите , които не ставаше нищо ги правехме Партийни секретари в болниците.

 6. Пожелавам успех на г-жа Церовска в това нелеко начинание!
  А колкото до качеството на превозните услуги на територията на община Перник, то сега е абсолютно незадоволително и наистина трябва да се реже до кокал! Не може едни и същи фирми години наред да получават стотици хиляди левове субсидии и в същото време перничани да не получават насреща абсолютно НИЩО като транспортни услуги.

Коментирай