Енергийното министерство започва проверка заради спирането на парното в Перник. Имат ли право на обезщетение абонатите на ТЕЦ-а?

Още утре енергийното министерство започва съвместна проверка заедно с Комисията за енергийно и водно регулиране, която да установи причината за аварийното спиране на топлоподаването в Перник, съобщиха от ресорното ведомство първо за БНТ. Според местната топлофикация, въглищата били замръзнали. Експертите обаче не изключват и други хипотези.

Иван Маринов, експерт „Кризисни ситуации“ в Министерството на енергетиката: Знаем, че имаше сигнали, които бяха излъчени и по телевизята на граждани, които казваха, че ниските температури на топлоносителя, които се подават към техните жилищни сгради, не са от вчера така ниски, ами има и предходни периоди, в които са били така.

БНТ: Чуха се много версии, каква е последната?

Любомир Спасов – директор на „Топлофикация – Перник“: Замръзнаха въглищата в нашия склад, замръзнаха и машините, с които подаваме въглищата поради много ниските температури. Замръзнаха и лентите, които вървят към котела и машините.

БНТ: Това няма ли как да се предотврати, може би, не за първи път е минус 20 градуса в Перник?

Любомир Спасов – директор на „Топлофикация – Перник“: Не е за първи път, но се насложиха няколко неприятни фактора един върху друг.

Иван Маринов, експерт „Кризисни ситуации“ в Министерството на енергетиката: Явно е, че температурите в Перник бяха по ниски от минус 20 градуса, които бяха измерени влияят върху горивата, които са на открито, съоръженията, които са там, но това е нещото, което ще видим утре дали наистина докрай е било така. Ако намерим нещо различно от това нещо, двете комисии това ще го установят.

Ако се установи, че перничани не са имали нормално топлоснабядване повече от 48 часа, според закона те имат право на обезщетение. Ако е под тези часове – не.

И тук също има разминаване – според Топлофикация „Перник“ парното спряло в неделя сутрин. Според хората още в събота, пак според тях е дошло не днес сутринта, а чак в късния следобед. Кой е прав ще стане ясно от проверката на ресорните институции.

Изпратете бърза новина до zaPernik.com от тук

Коментари

коментара

26 Коментари на Енергийното министерство започва проверка заради спирането на парното в Перник. Имат ли право на обезщетение абонатите на ТЕЦ-а?

 1. Какви компенсации бе хора?Както взривиха комините при стария ТЕЦ ,така да се гръмне цялата Топлофикация – Перник! Да се построят котли на газ като в София,ако не- да разрешат ,,развода,,ни с Тец-а и да си ползваме климатици – поне знаеш за какво плащаш и каква температура желаеш! Аз повече от 15 градуса от както съм на парно не съм имал в апартамента си.В Перник ТЕЦ са за затвора!

 2. Какви компенсации бе хора?Както взривиха комините при стария ТЕЦ ,така да се гръмне цялата Топлофикация – Перник! Да се построят котли на газ като в София,ако не- да разрешат ,,развода,,ни с Тец-а и да си ползваме климатици – поне знаеш за какво плащаш и каква температура желаеш! Аз повече от 15 градуса от както съм на парно не съм имал в апартамента си.В Перник ТЕЦ са за затвора!

 3. Ако проверката се направи от Иван Маринов ,перничани знайте,че наистина ще излезе истината.Това е истински човек и при него неминават номерата .

 4. Добро утро на всички!
  Как да сме сигурни, че двете комисии ще обявят точната причина за липсата на отопление? Как да сме сигурни, че няма да се разберат пак с Ковачки и да се окаже, че въглищата са 97% вода и точно по тази причина са замръзнали? А за миналата година по това време, когато температурите не бяха -20, пак ли замръзнаха въглищата? Защото аз писах жалба тогава за намалено топлоподаване и те даже не ми отговориха!!!
  ИСТИНАТА, ГОСПОДА ПРОВЕРЯВАЩИ! ИСТИНАТА ИЛИ ОСТАВКИТЕ ВИ (за да не съм по-жесток)!

 5. ПЕРНИЧАНИ ИСКАТ АДЕКВАТЕН ОТГОВОР ОТ МИНИСТЕРСТВОТО И ДЪРЖАВАТА.ДЪРЖАВАТА ПРОДАДЕ ТЕЦ ПЕРНИК.НИЕ СМЕ ГРАЖДАНИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,А НЕ НА ТЕЦ ПЕРНИК.КАК НИ ЗАЩИТАВА ДЪРЖАВАТА??????????

 6. Не искаме компенсация, искаме нормална мощност към абонатите, искаме топло. А към обвиненията, че никой не е бил вчера пред репортерите- като загубя и работата на топло ли да се прибера?

 7. Абе, тука много знаете,а вчера сутринта като дойдоха от телевизията къде бехте, само един човек протестиращ,а?Мишоци,заслужавате си да мръзнете и не само това.

 8. Хора, хванати сме в железен капан. Ако си към Топлофикация – плащаш и, мръзнеш, и плащаш ток за отопление. Ако се откажеш от Топлофикация – пак им плащаш защото пък сградната инсталация минавала и те топлела. Докога ще ги търпим гадовете да се гаврят с нас?

 9. Добър вечер драги съграждани СПИТЕ Ли,Да се вдигнем целия народ дето топлофикация ни осъди без да знаем,Бадевци и Мадевци станаха милионери а сега пак ни бъзикат но и те ще.умрат

 10. Абе другари , това си е чиста провокация да не кажа тероризъм от страна на тоя шеф на ТЕЦ -а . Шова ако беше станало по Тошово време до сега да чистеше на свиньете у Белене

Коментирай