Такава зима не е имало от 30 години насам

Грипът не трябва да се подценява, защото е много сериозен и носи усложнения. Трябва да се вземат мерки. Това заяви пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев.

„Трябва да се научим да използваме тоалетни кърпички. Трябва да научим децата как да кихат и да кашлят, а майките не трябва да водят сега децата си по моловете“, коментира той.

„В момента температурите са идеални за разпространение на вируси. В цяла Европа грипната вълна дойде около месец по-рано. В момента върлува щамът „Бозано“, който е мутирал вариант на познатия ни „Хонконг“, обясни експертът.

По думите му, за да си помогнем, не трябва да забравяме традиционната българска кухня – киселото зеле и туршията, които помагат, защото имат лактобацили и дрожди.

„Грипът има много кратък инкубационен период – от 12 до 24 часа. След това идват симптомите – покачваш температура до 38 градуса, губиш енергия, болят те ставите, започва суха кашлица, която по-късно преминава във влажна“, разкри д-р Кантарджиев.

„Още при усещането на първите симптоми трябва да се потърси личният лекар и да се вземат необходимите лекарства. Има две лекарства, които действат срещу този грип, но те действат до 36 часа“, добави директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

„На 10 000 болни един получава тежко усложнение – възпаление на мозъка. На 2000 човека един получава тежка бронхопневмония с храчки кръв. Честите усложнения са пневмониите, които всеки четвърти развива“, заключи той.

Коментари

коментара

2 Коментари на Такава зима не е имало от 30 години насам

Коментирай